Piure de țelină pentru bolile fierii (colecistului)

Loading...

Piureul din rădăcină de ţelină se numără printre preparatele culinare recomandate în rândul persoanelor care suferă de afecţiuni ale colecistului.

Datorită conţinutului de fibre alimentare, a efectelor sale de stimulare a evacuării bilei din colecist (colecistochinetice), ţelina este un remediu excelent pentru prevenirea litiazei biliare.

Este un aliment ideal pentru reglarea tensiunii arteriale, reducerea acidităţii şi a colesterolului, reglarea nivelului fluidelor din organism şi facilitarea eliminării pietrelor vezicii biliare şi urinare.

Piure din rădăcină de ţelină

Loading...

Dacă aveţi probleme cu fierea, este important să ştiţi că cele mai importante simptome sunt durerea subcostala dreaptă, greaţa şi gustul amar.

Există o relaţie directă între crizele de fiere şi alimentaţie. Această reţetă respectă întocmai necesităţile persoanelor care se confruntă cu afecţiuni ale colecistului.

Ingrediente

1 kilogram de rădăcină de ţelină

100 ml. lapte (sau apă)

3 linguri ulei de măsline extravirgin

sare grunjoasă sau marină, după gust

câteva frunze de ţelină pentru decor (opţional)

Mod de preparare

Se pune pe foc o oală mare de apă în care se presară puţină sare. Între timp, se curăță ţelina de coajă, se spală foarte bine cu apă rece şi se taie în cubuleţe de aceeaşi dimensiune.

Ţelina tăiată se adaugă în apa clocotită şi se lasă să fiarbă timp de aproximativ 20-30 de minute, până devine fragedă.

Se scurge apa din oală şi se pasează ţelina. Se adaugă laptele, uleiul de măsline şi un praf de sare, amestecându-se foarte bine, până când se obţine o pastă fină. Opţional, piureul se poate garnisi cu frunze de ţelină.

Mod de servire

Piureul din rădăcină de ţelină este o alternativă la clasicul piure de cartofi, care merită încercată. Are un gust fin şi o aromă delicată, şi poate fi servit cald, ca garnitură la diferite preparate.

Face bine la digestie

Piureul de ţelină poate fi consumat de către orice persoană. Este foarte bine digerat şi tolerat de către tubul digestiv, fiind ca atare recomandat îndeosebi persoanelor care, datorită unor afecţiuni gastro-intestinale, nu suportă crudităţile.

Deşi, în timpul fierberii, se mai pierde o parte din substanţele nutritive, vitaminele şi mineralele (rămase după fierbere) vor fi mult mai uşor de asimilat din ţelina fiartă, decât din cea crudă.

Loading...